Če so dejanja konstruktivna, bo etika visoko načelna!

Takšne in drugačne propagande

Takšne in drugačne propagande

Influencerji in njihov vpliv 

Spodaj je podan odziv na zelo nekonstruktivno objavo (več o konstruktivnosti).

Na Siolovi spletni strani se vrstijo pomisleki/komentarji o upravičenosti tovrstnih objav, in sicer v smeri ali naj ukinemo gospodarstvo, o uporabi bolj intelektualnih izrazov, o tem, da pred objavo besedilo za seboj preberemo. Skratka, nič kaj spodbudnega za nekoga, ki naj bi imel za seboj določene izkušnje, ki mu zagotavljajo prostor v kolumnah.

Če beremo komentarje, lahko vidimo, kako bralci razumejo to objavo:

  • blago je treba nabavljati v tujini (domača podjetja nimajo kredibilnosti, diskreditacija lastnih podjetij in podjetnikov),
  • v kolumni naj bi bila opisana prispodoba države (celotno gospodarstvo je zavozilo, meče se slabo luč na vsa podjetja),
  • GZS je predstavljena kot roparska tolpa,
  • delovna sila je nepotreben strošek, pomemben je samo kapital,
  • zopet so omenjene politične delitve na leve, desne in še kakšne,
  • itn.

Iz komentarjev je mogoče ugotoviti, da ima lahko nek avtor, ki si je tekom let pridobil določeno bralstvo, med katerimi so tisti, ki ga podpirajo in tisti, ki ga ne, vpliv na javno mnenje in do neke mere celotno državo, torej miselnost ljudi. V navedenem primeru deluje kot močna zavora, ki zavira celotno prebivalstvo in njegov premik k izboljšanju na kateremkoli področju družbenega življenja, in to zlasti v času, ko globalni svet drvi v zelo napačno smer z vsemi težavami in neanalitičnimi rešitvami. Kot bi bil del gibanja, ki se trudi za čim več razdora, da se prepreči ustvarjanje neke nove, prijetnejše družbe, v kateri se ne bi nihče iz nikogar norčeval. Utopija?

Bistveno v tej zgodbi je, da so tudi pozitivni komentarji, oziroma komentirajo tisti, ki predlagajo rešitve, koristne za vse. Tako je na primer omenjeno tudi sodelovanje.

V nekaterih člankih z drugačno, ne tako izzivalno tematiko je mogoče večinoma razbrati izživljanje in negativnost določenih komentatorjev, pa čeprav na primer pišejo o malinovi torti. Drugi, ki bi lahko pripisali kak pozitiven komentar, pa ocenijo članek kot »ne tako pomemben«, in se izognejo zapravljanju energije ter sodelovanju pri tovrstnem komentiranju. Članki, nabiti z negativnostjo, so s strani pozitivnih ljudi ocenjeni kot nevredni, da bi nanje sploh odgovarjali.

Navedeni članek ima svojo konkretno težo. Dregne točno tja, kjer je družba ustvarila neko celoto, čeprav morda mlahavo, vendar kljub temu celoto, s čimer se začne razslojevati in razdirati temelje družbe na nemoralen in neetičen način z navajanjem zlih duhov, ki naj bi ogrožali ljudstvo. Tak članek nas opozori na dejstvo, da smo prestopili mejo, ki se ji reče razum in zdaj silimo v nerazumnost.

Tudi na Škotskem so se tisti, ki »nikoli ne spregovorijo«, zganili in oglasili šele takrat, ko so jih postavili na rob prepada: odcepitev od Združenega kraljestva. Odcepitev ali razdružitev pa ne pomeni nič drugega kot oslabitev.

Cilj konstruktivne misli je iskanje konstruktivnih rešitev in opozarjanje na ekstremne in manj ekstremne nekonstruktivne dogodke.

Spoštovani bralec, ta stran omogoča oceno objavljenega članka. Hvala za vaš trud.
By with No Comments 2

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja